Utbrenthet på hjemmekontor
Utbrenthet er ikke et nytt konsept, men jeg er en av mange som har en nye form for utbrenthet av å jobbe hjemme, og egentlig, av å bare være hjemme hele tiden. I April 2020, en måned etter korona begynte jeg på en ny jobb. Jeg startet jobben med å jobbe hjemmefra og har ikke jobbet fra kontoret, på over 1 år. Jeg har blitt fortalt at jeg ikke vil bli pålagt å jobbe fra kontoret i hele 2021, og hjemmekontor har blitt normen for meg.


De første ukene på jobben var ganske tøffe på grunn av opplæring. Ting man vanligvis ville lagt merke til og lært ved observasjon ble borte. Kontordynamikk, innsyn til møter og menneskelige relasjoner måtte bli fornyet med den nye tilværelsen, som de fleste jobber jeg har hatt tidligere, plukket jeg opp ting og kom på plass ganske raskt.


Pandemien har også endret folks daglige liv og rutiner på alle måter. Jeg tror utbrenthet på hjemmekontor skjer når folk ikke kan skille arbeidslivet og hjemmelivet.

Folk har spesielt vanskelig med å skille disse to når de jobber og bor i ett rom. Borte er den daglige pendlingen og den innebygde tiden til å tenke på dagen fremover eller dekomprimere på vei hjem. Nå gjelder det å gå fra sengen til sofaen og tilbake igjen.


Etter noen uker med vond rygg på grunn av “hjemmekontoret” kjøpte jeg en god stol, pult og flere ting som hjalp med ergonomien og produktiviteten. Jeg ble vant til at vanlige møter ble til nettmøter og en samtale over kaffe i kantinen ble til lunsjmøter over zoom. Plutselig, besto hverdagen av å hoppe til et nettmøte til et annet. Det var flere ganger et møte varte litt lenger enn det skulle og da var det plutselig ikke tid for å ta en liten pause for toalettbesøk, luft eller en kjapp matbit. Det er flere dager hvor jeg er i møter over 4 timer totalt, det er halve arbeidsdagen. Da bruker jeg tid etter arbeidsdagen er over for å gjøre oppgaver som ikke ble ferdige grunnet møter.


Vi lever i en sammenkoblet verden, hver gang et e-postvarsel kom over telefonen eller datamaskinen min, eller når jeg fikk en tekst fra en kollega, følte jeg dette behovet for å svare på det, selv om det kunne være etter 8 eller 9 på kvelden. Følelsen av å hele tiden være "på" og påkoblet fikk meg til å føle meg utmattet - fysisk og følelsesmessig. Ofte følte jeg at jeg ikke kunne tenke på annet enn å jobbe, så jeg sluttet å gjøre ting jeg likte fordi jeg var så sliten når helgen først kom.


Jeg følte jeg levde i “to verdener". En "video verdenen" hvor jeg måtte bruke alt av emosjonelle arbeidskraften og presentere den positive, produktive siden av meg selv på jobben, og deretter livet på den andre siden av skjermen, der jeg er i en pandemi og sliter.


Jeg tror det er veldig mange som sliter med hjemmekontor og derfor skriver jeg dette innlegget for å dele forandringer jeg gjorde i hverdagen som har gjort at jeg ønsker å jobbe på hjemmekontor permanent. Noen av forandringene jeg implementerte var:

  1. Forandre tankegangen når det kommer til jobb arbeid - bare fordi sjefen din vet at du er hjemme betyr ikke det at du må være konstant tilgjengelig for de. Det er lov å bruke tid på å svare om man er midt i arbeid, spiser, eller tar en pause. Bli ferdig med det du gjør før du hopper til noe annet.

  2. Ta en ordentlig pause ved å endre omgivelser - ta en pause ved å gå en tur til bussholdeplassen og tilbake, eller kaffe i hagen. Ved å endre omgivelser og ikke sjekke telefonen når du tar en pause, gjør at du får koblet av på en annen måte enn det å sitte i samme rom ville gjort.

  3. Lag en morgen og kveldsrutine - jeg våkner minst en time før jobb, setter på klassisk musikk, begynner dagen med 10 til 20 minutter med yoga og en tur ut for frisk luft før arbeidsdagen begynner. Når jeg er ferdig med arbeidsdagen har jeg en kveldsrutine som avslutter arbeidsdagen. Disse rutinene marker arbeidsdagen min og gir meg en ramme slik at jeg får et klart skille.

  4. Sett opp flere 10 til 15 minutters møter i løpet av uken. Disse “møtene” er DIN tid for en pause om det er å lage en kopp kaffe, snakke med en venn på telefon, se ut vinduet, eller hva enn som passer deg, så lenge det ikke er relatert til jobb.

  5. Lag planer i helgene - det er flere korona vennlige aktiviteter man kan gjøre. Å ha en balanse mellom sosial livet og hverdagen er veldig viktig for psyken.


Jeg håper flere har klart å finne balanse, nyte fleksibiliteten og de positive sidene som kommer med å ha hjemmekontor. Fremover kunne jeg tenkt meg å jobbe fra kontoret 1 dag i uken og resten med hjemmekontor. Hva synes du om hjemmekontor?

69 views0 comments

Recent Posts

See All