• Mari

Studielån, sparing og betalingsplaner

Updated: Apr 8, 2021


Min studiereise er litt annerledes enn den de andre jentene her på bloggen har hatt. Som 18-åring syntes jeg det var vanskelig å skulle starte med studiene. Mest fordi jeg rett og slett ikke visste hvilken retning jeg skulle gå - og hadde du spurt meg i dag så tror jeg at spørsmålet vil være like vanskelig å besvare. På videregående blir vi bedt om å ta noen valg i form av studieretning, allerede da må vi tenke på fremtiden og det føles stort å skulle ta et slikt valg - men som oftest velger vi det samme som bestevennen. Som liten ville jeg så gjerne bli politi. Planen var å starte i militæret og så søke politihøyskolen. Slik ble det ikke, interessen dabbet av og jeg ble veldig usikker på hva jeg skulle gjøre videre. Hva skulle jeg bli når jeg ble stor?

Første året på videregående begynte jeg å jobbe hos en dagligvareaktør, det var gøy å endelig kunne tjene og spare sine egne penger. Jeg har alltid vært flink på personlig økonomi og jeg har spart i fond og BSU så lenge jeg har hatt jobb, målet mitt var å kunne kjøpe min egen bolig.

Siste året på videregående kom og endelig var det tid for at bedrifter skulle komme til skolen og snakke om mulighetene i markedet og veien videre etter tre år med videregående. Ikke alt var av interesse for meg, men eiendomsmegling var noe som jeg syntes virket utfordrende, spennende og gøy! Jeg ønsket og fortsatt være i Trondheim (det store utlandet fristet ikke med tanke på studier) og jeg kunne studere eiendomsmegling på BI og bli i Trondheim. Det var en 3-årig bachelor og jeg visste at jeg måtte benytte meg av Lånekassen da jeg nettopp hadde kjøpt meg leilighet - selv med deltidsjobb ved siden av og en traineestilling gjennom studiene. To år av studieløpet gikk og jeg sluttet, all interesse var borte.

I og med at jeg hoppet av studiene så ble alt av stipend omgjort til lån, og i dag sitter jeg igjen med ca 220 000 kr i lån og betaler rundt 2000 kr i måneden. Heldigvis sparte jeg en del av det jeg fikk i stipend mens jeg studerte, slik at jeg kunne betale ned noe med en gang.

Mitt tips til kommende studenter; lag dere en spareplan FØR dere starter på studiene, da er det lettere å følge den når hverdagen er i gang. Selv om det "bare" er 100-200 kr i uka, så utgjør dette mye på ett år. Sett pengene på en sparekonto eller i fond. Og skulle du havne på samme vei som meg så sørg for å ha en nedbetalingsplan. Gjør en grundig sjekk før du bestemmer deg helt, snakk med studieveiledere og andre som kan hjelpe deg med valget ditt og spørsmålene du kanskje har, sjekk når første nedbetaling til Lånekassen vil være og sørg for at du har en jobb å gå til.76 views0 comments

Recent Posts

See All