Studielån - en risikosport?

Updated: Mar 18, 2021


Jeg er en av mange i Norge som har benyttet seg fullt ut av Lånekassen. Ut av de 8 årene en kan få støtte for har jeg brukt 7. Følger jeg betalingsplanen som ligger på Mine sider hos Lånekassen.no kommer studielånet mitt til å være innfridd 15 Januar 2040.


Etter 7 års skolegang endte jeg opp med rundt 750.000,- kr i studielån. Jeg har studert både offentlig og privat, i Norge og i England. Jeg betalte i overkant av 200.000 kr i skolepenger for mastergraden min ved University of Southampton. Universitetet lå heldigvis på det som tidligere ble kalt Lånekassens tilleggsliste. Studielånet ble dermed ekstra dyrt ettersom du får både ekstra lån og stipend.


På den andre siden skal det sies at jeg har studert økonomi, juss og cyber security & risk management. Dette er studier jeg kategoriserer som “sikre” utdanninger og som jeg har opplevd at banker synes er trygge med tanke på forventet lønnsutvikling, jobbsikkerhet og ved betjening av blant annet boliglån.


Bevisste studievalg og jobbsikkerhet har vært hovedfokus for meg. Jeg vil si at jeg er risikonøytral og relativt snusfornuftig person og det har vært uaktuelt for meg å ta en utdanning jeg potensielt ikke kunne ha hatt “råd” til i etterkant. Gjennomsnittslønnen til en kvinne i Norge i 2020 er ifølge SSB 45.190,- kr brutto per måned og jeg ligger litt over dette gjennomsnittet og vil si at jeg har “god råd”.


I dag betaler jeg ca 3990,- kr på studielånet i måneden og bandt renten min i Oktober 2020 for 5 år. Dette er helt klart mye penger, men jeg har fortsatt nok penger til overs til å leve romslig, dra på ferie, kjøpe ting jeg ønsker meg og spare ved siden av. Ved å binde renten vet jeg nøyaktig hvor mye jeg må betale og kommer ikke til å bli påvirket i like stor økonomisk grad dersom den flytende renten går opp de neste 5 årene. Med dette grepet har jeg minimert risikoen for plutselige endringer i min økonomiske hverdag. Dette gir meg rett og slett ro i sjela.


Jeg tror det er helt kritisk at dersom en påtar seg et såpass stort studielån som det jeg har gjort at en tenker på både jobbsikkerhet og potensiell startlønn i arbeid. Slik er det lettere å regne ut risikoen en påtar seg økonomisk og det gir en “reality check” på hvor mye og hvor dyr utdanning en kan gjennomføre.


Jeg anbefaler også at studenter jobber litt ved siden av studiene, og sparer så mye som mulig av studielånet. Det er en fin måte å få fylt opp BSUen sin hvert år eller investere litt penger for langsiktig sparing. Små summer nå kan bli store summer siden.


Til foreldre oppfordrer jeg til å hjelpe studentene sine ved indirekte sparing på vegne av barna sine eller å bidra til “fornuftige” innkjøp. Pappaen min ga meg sjeldent penger rett i hånda, men var flink til å ta meg med på Coop OBS og betalte for handlevogna. Da kunne jeg legge ting som jeg som student synes var kjipe penger ned i handlevogna: lyspærer, batteri, toalettpapir, ost og hermetikk. Dette sier jeg fordi jeg nå etter endt utdanning har mer enn nok og ikke trenger økonomisk støtte. Det var mye viktigere for meg å få den støtten som student.


I dag la VG ut en artikkel “Halvparten av studenter sier studiestøtten ikke holder” , som baserer seg på en undersøkelse utført av Senito Norge på oppdrag fra Norsk Studentorganisasjon. Jeg synes vi er utrolig heldige i Norge som får studiestøtte, men det er helt klart problematisk at 52 % av et representativt utvalg opplever at studiestøtten ikke dekker livsopphold. Studenter som ikke jobber ved siden av lever på 123.619 kr noe som er 123.384 kr under fattigdomsgrensa på 247.000 kr.


Jeg jobbet nesten fulltid ved siden av studiene i perioder, dette var selvvalgt fordi jeg ønsket arbeidserfaring samt muligheten til å bo fint og dra på ferie og slike ting i løpet av studietiden, men det tok selvfølgelig timer ut av dagen som jeg kunne ha brukt på å fokusere på skole. Jeg fikk også hjelp økonomisk hjemmefra når jeg trengte det og opplevde en relativt trygg studiehverdag som jeg kunne styre selv fordi jeg hadde mulighet, det er et privilegium. Det er ikke alle som har mulighet til å jobbe samtidig med studiene eller som får hjelp hjemmefra. Rebecca er en av disse som ikke fikk hjelp hjemmefra og du kan lese om hennes erfaring med Lånekassen neste Tirsdag!


63 views0 comments

Recent Posts

See All