Studentfellen - slik ender du med milliongjeld


Ifølge tall Dagens Næringsliv har fått fra Lånekassen, begynte 562 personer å betale ned en studiegjeld på én million kroner eller mer i 2020. Jeg er en av få, 0,6% av låntakere, som begynte å nedbetale gjeld i fjor i millionklassen. I snitt hadde studenter i 2018 en studiegjeld på 304.000 kroner ved avsluttet utdanning. I 2013 var det bare ni personer som begynte å nedbetale gjelden i samme klasse. De fleste, inkludert meg, har fått den svimlende summen på grunn av studier i utlandet, der man må betale høye beløp i skolepenger.


Jeg tok hele utdanningen min i utlandet, et semester på bachelor graden min kostet godt over 100.000 kroner, et semester på masteren var på nesten 200.000 kroner. Det var to semester i året, og studiene varte 1.5-3 år på hvert nivå. That adds up! Denne summen inkluderte ikke bo, reisekostnader, mat, pensumbøker og alt annet som trengs for at livet som gå rundt. Studielån og stipend fra Lånekassen dekker ikke alle kostnader. Jeg måtte ha sparepenger på minst 100.000 kroner og kunne jobbe hver sommer for bacheloren. For å ha masteren hadde jeg sparepenger på overkant av 100.000 kroner og pendlet fra New York til Oslo minst en gang i måneden for å jobbe som flyvertinne. Den totale kostnaden for utdannelsen min kunne betalt for en leilighet i Oslo. Angrer jeg på dette valget på grunn av gjelden jeg sitter med nå? Det er vanskelig å si, jeg er veldig fornøyd med utdannelsen jeg sitter igjen med, men hadde ikke hatt noe imot å være foruten gjelden.


I 2020 hadde én av fem med milliongjeld fra Lånekassen kun studert i Norge. Det er ikke bare i utlandet man må betale store summer i skolepenger. Studenter som velger å ta studier i utlandet kan få inntil 40 prosent av basislånet gjort om til stipend, hvis man består utdanningen og avlegger en grad, i motsetning blir ingenting fra Lånekasse til skolepenger i Norge omgjort til stipend. I år startet Lånekassen med de laveste fastrentene i sin historie men fastrentene har gått opp på en økning på henholdsvis 0,08, 0,13 og 0,13 prosentpoeng fra 1 mars. Den flytende renta økes til 1,40 prosent i mars og april. Den var på rekordlave 1,39 prosent i januar og februar. Hva betyr dette for studenter som meg med milliongjeld? Studielån er det beste lånet man kan ha, det har jeg blitt fortalt så lenge kan huske. Det er fordeler med studielån som en innebygd gjeldsforsikring, som dekker både død og uførhet, sikret rentefritak ved sykdom, arbeidsledighet og fødsel. Planen min er å spare og investere ganske aggressivt de neste årene, ettersom jeg ikke har andre dyre lån. Med et beløp på over en million i studiegjeld etter endt studier, var en oppvekker i personlig økonomi. Jeg har alltid vært “flink” med penger, det er en egenskap du må ha hvis du skal studere i utlandet og må stå for økonomien på egenhånd.


Jeg var ferdig med masteren min når korona pandemien gjorde en opptreden i verden. Dette skapte veldig mange forandringer i jobbmarkedet. I følge tekna.no “har ikke koronapandemien ødelagt arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer og realister. 90 prosent av kandidatene er i jobb fem måneder etter avsluttede studier, og de fleste har fått jobb før studiene er avsluttet”. Fem månder etter avsluttende studier var jeg i arbeidsmarkedet med en jobb relevant til studiene mine. Men i de fem månedene mistet jeg jobben som flyvertinne, som var den eneste grunnen til at jeg hadde råd til å studere i New York og skulle være en sikkerhetsnett jobb etter endte studier men slik ble det ikke. Dette er en av grunnene jeg fortsatt er i New York. Jeg fikk muligheten til å jobbe etter studiene, og med startlønn på minimum 20% høyere enn i Norge var det et veldig enkelt valg å ta. Det er ikke alle som ender opp i en jobb som gjør at de kan betjene et millionlån, så det er en stor risiko å ta. Jeg valgte studier i teknologi for masteren på grunn av jobbsikkerhet og startlån. Det er en tråd mellom lidenskapelig og fornuftighet som må balanseres når man investerer en så høy sum i seg selv, men jeg er veldig glad for valget jeg tok og føler alt var verdt det.


84 views0 comments

Recent Posts

See All