Samboeravtale - et sårt tema?


Å gjøre store investeringer med en partner er spennende og betydningsfullt for et forhold. Jeg og min samboer er i ferd med å kjøpe leilighet for første gang. I de fleste parforhold, uavhengig av kjønn, er det i mange tilfeller et ubalansert maktforhold når det gjelder økonomi. Selv om Norge er nokså likestilt, kan partene jobbe i ulike bransjer og ha ulik annsinitet eller økonomiske vaner.


Jeg, som kvinne er i en uvanlig situasjon hvor jeg tjener mer enn to ganger mer enn kjæresten min. Når vi valgte budsjett for leilighetskjøp gikk vi for kombinert budsjett med ujevn fordeling, noe som ga oss høyere kjøpekraft sammenslått enn dersom vi budsjetterte for å bidra likt. Utfallet i vårt tilfelle ble til at jeg betaler for ca 80% av egenandel og 70% av avdragene på lånet i måneden, han står for resten.


Dette er min situasjon og andre par kan ha andre fordelinger. Uansett fordeling kan det være viktig å tenke på fordeling, eierskap og forutsetninger om noe går galt. Vi ble enige om å dokumentere en plan for framtiden for å beskytte investeringene våre dersom noe går galt, eller vi ønsker å gå fra hverandre.


Å skrive en samboeravtale var en interessant opplevelse. I tillegg til økonomiske forutsetninger lærte jeg at det er emosjonelle forutsetninger å ta hensyn til. I mitt forhold har jeg mer erfaring med økonomiske avgjørelser og tenkte veldig pragmatisk på det. For kjæresten min ble det veldig følsomt siden det førte til at vi måtte snakke om negative situasjoner. Hva gjør vi om vi går fra hverandre? Hva gjør vi om leiligheten brenner ned? Hva gjør vi om en av oss blir ufør eller, værst av alt, går bort?


Den første samtalen om samboeravtale gikk ikke bra. Det ble for mye “worst case scenario” og negative utsikter. Det ble viktig å bearbeide følelsene, viktigheten og konsekvensene av leilighetskjøpet over tid. Til slutt kom vi fram til en samboeravtale som begge var fornøyde med.


Her er noen tips til dere som skal skrive samboeravtale:

  • Gjør det! Samtalen i seg selv er utrolig opplysende og det er viktig å bli enige og skape trygghet mellom partene, uansett økonomisk fordeling.

  • Gjør det tidlig i prosessen. Ikke vent til dere er bundet til en kontrakt eller allerede har investert store summer.

  • Tenk på positive situasjoner i tillegg til negative. Dødsfall, brudd, arbeidsledighet, og ulykker, men også ekteskap, barn, salg og verdistigning. Legg en plan for hvordan dere vil håndtere salg eller utkjøp i alle situasjonene.

  • Pass på at begge sider er beskyttet. Dette er viktig både for den som legger i mest og den som legger i minst. For eksempel, vi bestemte oss for at begge to skulle tegne livsforsikring så den som er igjen kan fortsette å betjene lånet uten å må selge leiligheten,

  • Samarbeid. Pass på at alle parter er fornøyde med avtalen. Pass på at kontrakten er så jevntstilt som mulig og at begge parter er beskyttet og føler seg trygge.

  • Be om råd. Vi valgte å ansette en advokat som både ga oss råd om innhold i kontrakten og autoriserte dokumentet. I tillegg snakket jeg med familie og venner som har vært i lignende situasjoner.

  • Make it official! Pass på at kontrakten er bindende og at alle parter skriver under.

  • Hold avtalen oppdatert. Selv om man skriver under kan den alltids endres i framtiden. Se tilbake på kontrakten når du går gjennom økonomiske endringer i livet og revurder om innholdet i kontrakten må oppdateres.


Å gjøre store endringer med en partner er utrolig spennende og givende. Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg å tenke igjennom din situasjon og hva som er riktig i ditt forhold.
Relaterte innlegg

Er det riktig for meg å bli huseier?

53 views0 comments

Recent Posts

See All