Hvorfor liker vi ikke ambisiøse kvinner?Har du noen gang tenkt på hvordan ambisiøse kvinner fremstilles i filmer? Jeg tenker umiddelbart på “The Devil Wears Prada” hvor Meryl Streeps karakter, Miranda Priestly, redaktør for fiktive Runway, framstilt(og oppfører seg) kald, usympatisk og likegyldig til andres følelser. I tillegg kan man anta at hun forsømmer tvillingene sine og ikke har levd opp til forventningene som hustru, siden hun blir skilt. Andrea Sachs, spilt av Anne Hathaway, blir bitt av “ambisjonsbasillen” og endrer personlighet. Hun er ikke redd for å gjøre det som trengs; endre utseende, flørte, forråde og gå bak ryggen til andre for sin egen karriereutvikling.

Dette bildet av ambisiøse kvinner er ikke bare å finne på film. Det er ganske alminnelig å se negativt på kvinner som vil opp og fram i karrieren sin. Vi blir opplært til å forbinde ambisiøse karrierekvinner som hensynsløse og kalde, vi er rett og slett ikke komfortabel med eller vant til å se kvinner oppå suksess.


Det er ikke bare menn som ser negativt på kvinner med ambisjoner, dette er også en holdning kvinner prosjekterer på andre kvinner.

Undersøkelser fra universiteter som Harvard og Columbia, har sett på oppfatningen av kvinner og menn når det gjelder ambisjon. Alle har fastslått at ambisjon som et personlighetstrekk hylles i menn, men kritiserer hos kvinner. Autoritet og dominant oppførsel hos kvinner gjør de mindre sympatisk og hverken menn eller kvinner syns å like ambisiøse kvinner.


Hvorfor er det slik?


Som et samfunn verdsetter vi ulike trekk hos menn og kvinner. Pew research spurte Amerikanske voksne hvilke verdier de forventer av menn og kvinner. Det fremgår av undersøkelsen at vi ønsker å se menn som er ærlige, profesjonelle, gjør det godt økonomisk, har gode egenskaper som leder og er ambisiøse. Når det gjelder kvinner bryr vi oss om utseende, snillhet, omsorg, empati og intelligens.

Kvinner i forhold er ofte redd for å bli sett på som ambisiøse i frykt av å bli sett på som en dårlig partner/kone/kjæreste og mor. Single kvinner frykter å bli sett på som uoppnåelig eller mindre tiltrekkende for menn. Dette høres kanskje gammeldags ut, men det er viktig å anerkjenne hvordan kvinner faktisk føler seg for å gjøre fremskritt.


I tillegg kan man vurdere om denne oppfatningen stammer fra virkeligheten kvinner befinner seg i. Flere generasjoner ble opplært at kvinner skal være hjemme med barn og stelle hus. Det har ført til færre kvinnelige karrieredrevne forbilder. Lederstillinger og bedrifter ble hovedsakelig fylt med menn som foreviget posisjonen til kvinner.


Tiltak for likestilling, spesielt kjønnskvoter gjorde at kvinner ble tvunget til å kjempe mot hverandre for samme posisjon, i tillegg til å kjempe mot menn for anerkjennelse. Kvinnene som kom før oss måtte bevise at de fortjente sin plass, og også utstråle selvtillit og konkurranseinstinkt, holdninger som ikke blir sett positivt på i et land preget av Janteloven. Kvinner har tradisjonelt hatt mer behov for å kjempe med nebb og klør for å komme seg opp og fram, og har generelt møtt mer motstand på veien.

Hva kan vi gjøre for å endre holdningene våre?


Som kvinner er det viktig at vi støtter hverandre og løfter hverandre opp. Vi må være åpen for å snakke om ambisjonene våre og oppmuntre andre til å gjøre det samme. Vi må bli kjent med vår egen ambisjon og slutte å skjule eller dempe den. Vi må gi andre rom til å utforske sin egen ambisjon og vise dem at det er greit. Feire mer enn bare bursdag og bryllup, feire at du har fått ny jobb, feire at du har blitt forfremmet, feire milepæler i karrieren din. Bli en positiv rollemodell for de som kommer etter deg og løft andre. Husk at mange kvinner jobber hardt for å åpne dører for oss andre, ikke var redd for å tre igjennom dem. Hvis vi kvinner kan endre holdninger kan vi føre til endringer hos alle.


Reese Witherspoon sa det sa flott i sin tale for Glamour's 2015 Women of the Year prisutdeling:


“I urge each one of you to ask yourselves: What do we do now? That's a big question. What is it in life that you think you can't accomplish? Or what is it that people have said that you cannot do? Wouldn't it feel really good to prove them all wrong? Because I believe ambition is not a dirty word. It's just believing in yourself and your abilities. Imagine this: What would happen if we were all brave enough to be a little bit more ambitious? I think the world would change.”


Hva tror du kvinner kan oppnå hvis vi tør?


104 views0 comments

Recent Posts

See All