Hvordan jeg doblet lønnen min på fire år


Mens jeg studerte var ikke lønn viktig for meg. I likhet med Rebecca, jobbet jeg hardt for pengene mine, men tenkte ikke jeg kunne gjøre så mye med lønnen jeg fikk. Hjemmetjenesten i Trondheim Kommune var min første langvarige deltidsjobb og jeg var kjempefornøyd med å få betalt. Jeg hadde som mål å reise til Bali med Gateway College, og utover det ville jeg flytte til New York, og jeg jobbet i perioder mer enn 100% og tok gjerne på meg kveld, helg og “røde dager” for å komme nærmere målet mitt.


10 år senere har jeg et helt annet forhold til lønn og er nærmest besatt av konseptet. Lønn har blitt en drivkraft, et symbol på min verdi og hvordan jeg blir verdsatt og en del av identiteten min.


Når tok min første fulltidsstilling oss ESPN/Disney sto jeg på startstreken av karrieren min var jeg ikke klar over at jeg deltok i et kappløp (sportsmetaforer har blitt en vane). Jeg var kjempefornøyd med en startlønn på $80,000 (~656,000,- i 2017), uvitende om industristandarden og likegyldig til lønnsforskjeller. Det tok ikke mange måneder før jeg innså at alle rundt meg tjente forskjellig og at dette var på ulike grunnlag. Verst av alt, dette var ofte på hverandres bekostning, i og med at ledelsen kun promoterte et gitt antall personer i året, og hver leder hadde et budsjett til lønnsøkninger som de kunne dele ut som de ville.


Jeg har alltid hatt mye å bevise, til meg selv og til andre. Jeg var den gangen en ung kvinne som jobbet for markedslederen i sport, og i tillegg, i teknologiavdelingen. Jeg har brukt lønn som en proxy for å måle meg med andre og det har tent fyr i konkurranse instinktet mitt, på godt og vondt.


Selv om dette høres kynisk ut har jeg aldri vært en person som har jukset, dratt ned andre eller gått bak ryggen til noen for å fremme meg selv. Jeg jobbet veldig hardt for å bli forfremmet. Jeg har lyttet åpent på folk med mer erfaring enn meg, jeg holdte pulsen på markedet, men viktigst av alt, dro videre på riktig tidspunkt. I tillegg har jeg vært privilegert som er godt utdannet, snakker engelsk som morsmål (jeg bodde i USA når jeg var liten), har hvit hud - USA lider av systematisk rasisme, og er Amerikansk statsborger.


Tilbake til poenget… På 4 år gikk jeg fra å tjene $80,000 (~656,000,-) i Mai 2017 til å tjene $175,000 (~1,450,000,-) i grunnlønn. Denne lønnsøkningen begrunner jeg i fire bevisste ting. Hver person, og hver karriere, industri og selskap er unike, men jeg vil utbre hvert punkt så andre kan ta nytte og tilpasse disse rådene til sin karriere.


  • Åpenhet mellom meg og andre om lønn. Uten åpenhet fra mine kolleger ville jeg aldri visst hvor jeg sto og hvor jeg skulle stille meg. Dette har hjulpet meg under lønnsforhandlinger og når jeg har tatt karrierevalg om hvilke selskaper jeg velger.


  • Jeg har jobbet hardt, tatt sjanser og tatt på meg prosjekt som ingen andre ønsket og ta. Et eksempel på dette er at i Nike tok jeg på meg ansvaret for personvern. Dette var et prosjekt som var komplisert og uorganisert og jeg måtte lære mye nytt. Etter en stund ble jeg sett på som den eneste eksperten på området, og dette gjorde meg uerstattelig for Nike og attraktiv for andre selskaper.


  • Jeg har holdt pulsen på markedet gjennom å bygge et nettverk, være aktiv på LinkedIn og gå på jobbintervju. Uansett hvilken industri man jobber i kan det være svingninger. Man kan lære mye om hvilke selskaper som er gode å jobbe for, hvilke selskaper som betaler godt og hvilke ferdigheter som er ettertraktet. Å bygge nettverk med andre i din industri er en god måte å gjøre dette på. Hvis man bygger genuine forhold kan dette føre til at de gir deg nyttig informasjon og best av alt, hjelper deg å finne jobb. Jeg kom meg inn døren hos Zoom gjennom en tidligere kollega som jeg holdt god kontakt med. LinkedIn kan være vanskelig og virke overfladisk, men jeg får ofte forespørsler om jobbintervju fra rekrutterer og headhunters siden jeg holder profilen min oppdatert med industri relevant informasjon. Sist, men ikke minst, har jeg takket ja til alle seriøse intervjuforespørsler, snakket med rekruttere om mine forventninger til lønn og holdt meg oppdatert på hva de mente var realistisk. Rekruttere og headhuntere jobber ofte med mange kandidater og flere bedrifter. De sitter i en stilling hvor de holder mye informasjon som kan hjelpe deg, og hvis du viser velvilje mot de er de ofte villig til å hjelpe deg til gjengjeld.


  • Jeg har “jobbhoppet” med varsomhet. Det som har hatt størst direkte innvirkning på lønnen min er at jeg har byttet jobb tre ganger over de siste fire årene. Ofte er lønn tilknyttet stillingsnivå, og når en bedrift vil ansette deg har du mye pressmiddel siden de vil ansette deg. Tidspunktet jeg har forlatt mine jobber i har vært 1-3 måneder etter en forfremmelse, som gjorde at jeg fort hoppet opp i nivå både med tanke på stilling og deretter lønn. Dette har jeg gjort ved begge mine to jobbskifter, og dette er nok den største grunnen til at jeg har sett en dramatisk vekst i lønnen min. Ved begge nye jobbtilbud kunne jeg forhandle meg til en bedre og bedre start lønn, som har gitt meg et bedre utgangspunkt for påfallende lønnsøkninger i selskapet ditt.Selv om jobbhopping har vært effektivt er ikke dette noe jeg vil drive med i lengden. Jeg ønsker å finne et selskap og en stilling hvor jeg kan vore og utvikle meg innad i selskapet og nyte godene av ansiennitet, sikkerhet, tillit, opparbeidet kunnskap og innflytelse som det byr på. Jeg ser på meg selv som en lojal person og arbeidstaker, og det har ikke vært lett å ta adjø med de to siste arbeidsgiverne mine. Jeg har forlatt team med mennesker jeg har blitt glade i og knyttet vennskap som vil vare. Seriøse intervjuprosesser kan være krevende, både tidsmessig og følelsesmessig, og jeg ønsker ikke å være konstant i denne syklusen (selv om jeg anbefaler å alltid gripe muligheter for å lære og bygge nettverk)


For meg har jeg akseptert (og utnyttet) at jobbhopping er den beste metoden å klatre fort opp lønnsstigen. Uansett hvilken strategi du bruker for å jobbe deg opp i lønn er det aldri for tidlig (eller for sent) å legge en plan for hvordan du skal jobbe deg opp i lønn. Jo tidligere du gjør det jo mer vil du tjene i løpet av karrieren din, og jo bedre utgangspunkt vil du gi deg selv for alle fremtidige lønnsøkninger.


Da gjenstår det bare å sette igang og jeg ønsker deg masse lykke til på ferden!


397 views0 comments

Recent Posts

See All