Hva kvinnedagen betyr for meg


Kvinnedagen betyr utrolig mye for meg. Å være kvinne er en del av identiteten min som jeg aldri har måtte forsvare. Når jeg var yngre, forstod jeg ikke hvor stor betydning kvinnedagen har. Nå som jeg er eldre, kvinne - ikke lengre en “ung pike”, og har vært i situasjoner hvor stemmen min har blitt mindre verdsatt på grunn av mitt kjønn, forstår jeg hvorfor kvinnedagen er like viktig i dag som i 1909.


Å være kvinne for meg betyr at jeg ofte er minoritet i et rom hvor avgjørelser blir tatt - når man først har klart å få et sete ved bordet. Det er ofte jeg har måtte forsvare mine meninger fordi jeg har et feminint utseende og mildere stemme enn alfamannen i rommet. I de siste årene har jeg vært utrolig stolt og glad for å kunne se kvinnelige ledere som Angela Merkel, Jacinda Ardern, Erna Solberg, Katrín Jakobsdóttir, Mette Frederiksen og Sanna Mari, som utfordrer det å være kvinne i en lederstilling på høyt nivå. Jeg har ofte blitt fortalt at jeg må bryte gjennom glasstaket, men samtidig ha verdier som gjenspeiler det tradisjonelle, som det å være en god husmor.


Etter å ha jobbet i både Norge og USA ser jeg at det er mange fantastiske kvinner i arbeidsmarkedet og i lederstillinger, men når man kommer høyt nok, som i C-suiten, er det plutselig mangfold som gjenspeiler 1909 på veldig mange områder. Det og snakke om “kvinneproblemer”, for eksempel å ha mensen en gang i måneden og humørsvinger som følger med, er et tema som ofte blir sett på at ikke har sted på arbeidsplassen å gjøre, fordi det skaper ubehag. Derfor synes jeg at det er utrolig viktig å se innflytelsesrike kvinner amme i det offentlige, bruke kjoler på viktige arrangementer og ikke endre stemmen sin for å høres mer maskulin ut. Disse hverdagslige handlingene, skaper fortsatt overskrifter i media - å være kvinne og dele alt som faller oss naturlig, er fortsatt en nyhetssak. Det synes jeg er utrolig trist, men jeg ser hvor langt vi har kommet som et globalt samfunn som faktisk tillater disse kvinnene til å ha med sitt fulle seg på jobb og ikke en maskulin versjon av det som ofte blir sett på som akseptabelt.


Jeg mener kvinnedagen er fortsatt like viktig i dag for det er utrolig mye arbeid og forandringer som fortsatt trengs. Jeg gleder meg til en dag jeg kan fortelle om og vise kvinnelige rollemodeller i aller industrier, og si at “å være kvinne er ikke et hinder for å oppnå dine drømmer og ambisjoner”.


Jeg elsker å være kvinne, med alle hormonene, samfunnsutfordringene, jenteturene, og alt annet som betyr å være kvinne for meg. Kvinner har vært et tegn på styrke, ledelse, ydmykhet, feminitet og mer, men vi har måtte ofte måtte kjempe for å bli sett og behandlet likt som menn. Jeg håper å være en del av positive forandringer og at jeg en dag kan si at mitt bidrag i kampen om likestillingen og mangfold var bemerkelsesverdig.


32 views0 comments

Recent Posts

See All