top of page

Har alkohol en plass på kontoret?For arbeidstakere i Norge henger kanskje ikke ordene «alkohol» og «arbeidstiden» sammen (eller gjør det?). Amerikanerne derimot – eller i hvert fall Amerikanerne jeg jobber med, har et relativt liberalt forhold til alkohol, om det er i barnebursdag, på formiddagen, før de skal kjøre bil (noe jeg er sterkt imot – risikoen er ikke verdt det du sparer i penger på Uber), eller, ikke minst, i arbeidstiden.

Når jeg starta i min første jobb i ESPN (datterselskap av Disney) fant jeg fort ut hvilke kolleger som kom til å bli min «squad» og etablerte fort gode vennskap som jeg vedlikeholder den dag i dag. Førsteinntrykket mitt av de var noe som overrasket meg, den største klagen de hadde var at ESPN har et dry (aka nykter) campus. Noen gikk til og med så langt som å kalle Disney «Mousewitch» altså «Auschwitz run by a Mouse». Stakkar Mikke...

Jeg måtte si at dette hadde jeg aldri tenkt over, men må jo også innrømme at litt alkohol kunne ha positiv innvirkning på arbeidsdagen. Over de neste to årene hadde vi lange lunsjer 1-2 ganger i måneden og kunne på en god dag drikke 5-6 øl/drinker på noen timer, før vi dro tilbake til jobb og ettermiddagsmøter.

Nike hadde en sosial kultur som også inneholdt mye alkohol og jeg kunne aldri sett for meg et sport/fitness-selskap ha en så alkoholisert arbeidsplass. Nike har 5-6 restauranter med alkoholservering, arrangerte fester med gratis drikke på «Cristiano Ronaldo Field» hver torsdag om sommeren og ledelsen oppfordret til sosiale avbrekk for å øke produktivitet og trivsel.

Nike-kontoret har åpne landskap hvor alle har en egen pult, mange åpne møterom, sofakroker og områder hvor man kan samarbeide. I tillegg hadde bygget jeg holdt til i kjøkken, basketballbane og fullt utstyrt treningsrom.

Før Covid var jeg heldig som hadde pult nærmest teamkroken vår hvor det var sofa, mikrobølgeovn, brettspill snacks, mini fridge, fullt barskap og to kegs med roterende utvalg fra lokale mikrobryggeri (Portland har stor ølkultur og mange fantastiske bryggeri). Snacksen og brusen spanderte Nike, sprit og vin var medbrakt og hver gang øltønna var tom foregikk det innsamlingsaksjon via Slack, Nikes interne kommunikasjonskanal. Jeg ga alltid 20$ når vi ble spurt, selv om jeg sjeldent drakk på jobb.

Det beste for meg var at hver ettermiddag rundt 3-4 tiden begynte folk å bli slitne og kom ofte bort til kroken min for å ta seg noe og drikke og slå av en prat. Jeg, som nyansatt satt veldig beleilig til og ble fort kjent med folk i en avslappet sammenheng. Når vi hadde store møter eller demonstrasjoner av prosjekt ble vi oppfordret til å ta med noe for å drikke, noe som skapte en avslappet og gøy stemning.

For meg har det aldri helt føltes naturlig å drikke på jobb eller mens jeg jobber, men jeg har sett at det har en positiv innvirkning på samværet og glede i hverdagen. Nå som vi har jobber hjemmefra i over ett år savner jeg samsvaret og kontor tilværelsen vi hadde.


21 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page