Er det riktig for meg å bli huseier?


Jeg, og kjæresten min Jack, har bestemt oss for å kjøpe vår første leilighet i New York! Vi er veldig spente og dette vil være det største kjøpet jeg har gjort i mitt liv.


Å bli huseier er noe mange drømmer om, inkludert meg selv, men er det riktig valg for deg? Jo eldre jeg har blitt jo mer økonomisk sans har jeg fått, og denne besluttningen var verken enkel eller spontan. Selv om å kjøpe leilighet alltid har vært et mål måtte jeg sette meg ned og vurdere om det var riktig beslutning og riktig tid for oss.


I et senere innlegg vil jeg dele mer om hvordan jeg opplevde prosessen med å kjøpe leilighet i New York, men i dette innlegget vil jeg dele en liten guide som du selv kan bruke for å vurdere om det er riktig tid for deg å gå inn på boligmarkedet.


 • Økonomien din. Når man kjøper et hjem kommer det forhåndskostnader og faste kostnader. Man må tenke på hva man har råd til og om dette dekker behovene dine. Vurder hvordan inntekten din utvikler seg over tid og om det kan lønne seg og vente for å spare eller til man har høyere inntekt.


 • De framtidige utgiftene dine. Sammenlign kostnadene du har som leietaker med de du har som huseier. Når du vurder å kjøpe må du se nøye på betalingene som går til banken og andre faste utgifter som fellesgjeld, forsikring, livsforsikring, oppvarming, strøm, kommunale avgifter som vann, avløp, søppeltømming, eventuelle tjenester som snømåking og strøing.


 • Familiesituasjonen din. Hvordan ser familien din ut nå og hvordan kan dette potensielt endre seg. Kjøper man en bolig er det ofte økonomisk lurt å bo over lengre tid. Vil en leilighet passe deg og dine omstendigheter på sikt? Det er viktig at du tenker langsiktig.


 • Karrieren din. Hvor befinner du deg på karrierestigen og hvilket stadie av karrieren, fra nyutdannet, leder, pensjonist osv. kan ha betraktelig innvirkning på hvordan økonomien din vil endre seg framover.


 • Boligmarkedet. Husk at boligmarkedet går opp og ned og det er uforutsigbart. Man kan følge med på trender og søke råd hos eksperter, men ingenting er sikkert når man spekulerer.


 • Motivasjonen din for å kjøpe over å leie. Tenk nøye over hvorfor du kjøper og hva motivasjonen din er. Er du motivert av å tjene penger? Kjøper du leilighet fordi du tror det er forventet av deg eller fordi noen presser deg til det? Husk at det er et individuelt valg og det å kjøpe leilighet er ikke alltid riktig for deg.


 • Din egen lykke. Å eie bolig er et stort ansvar. Tenk på hva som gjør deg lykkelig og om boligkjøp er riktig for deg og din mentale helse. Å eie bolig kan være utrolig givende, men kan også komme med ansvarsfølelser og angst relatert til dette og kjøpeprosessen.

 • Timing. Det kan være vanskelig å innse at noe du ønsker ikke er passende. Hvis du har vurdert nøye og ser at det ikke passer seg for deg å kjøpe nå er det ingenting galt med det eller deg. Sett deg realistiske mål og lag en plan for hvordan du kan oppnå det du ønsker. Hvis du strekker deg med din første bolig kan det være en negativ opplevelse både økonomisk og emosjonelt.


Fordeler ved å kjøpe:

 • Når du kjøper et hus eller en leilighet kjøper du et fysisk objekt som du eier og kan selge.

 • Å kjøpe leilighet/hus er en måte å øke formuen sin på. Penger som brukes til å betale ned på et lån er verdier som bygges over tid. Et hjem kan også brukes til som pant for lån og nye hjem i framtiden. Ifølge Alanna McCargo fra USA’s Urban Institue har huseiere i USA 50 ganger høyere formue enn leietakere.

 • Å kjøpe hjemmet ditt gir det mer kontroll over faste kostnader over tid. Når man tar opp lån kan man binde renten og ha faste tall å forbinde seg til. Som leietaker er du berørt av inflasjon og prisen som blir satt av huseieren du leier av.

 • Når du eier hjemmet ditt kan du tilpasse det til din stil og dine behov. Man kan pusse opp og gjøre kosmetiske endringer, utbygge, eller gjøre hjemmet tilgjengelig hvis du har behov for ting som rullestolrampe, heis, og andre hjelpemidler.


Fordeler ved å leie:

 • Som huseier er du selv ansvarlig for vedlikehold og dyre reparasjoner i huset. Som leietaker kan du flytte hvis skader skjer. Skjer det noe alvorlig med et hjem du eier blir det fort store kostnader som du er helt ansvarlig for. Har man ikke spart for en nødssituasjon kan dette føre til mer gjeld eller lån.

 • Selv om å kjøpe en leilighet er automatisk sparing i din egen formue, kan det å kjøpe hus eller leilighet også komme med kostnader som fellesgjeld og andre fellesutgifter. Dette gjør at over tid må leiligheten din øke i verdi for at du skal tjene penger på kjøpet. Vei dette mot kostnader du har som leietaker.

 • Å kjøpe/selge leilighet/hus kommer med kostnader man slipper å betale når man flytter som leietaker.

 • Som leietaker har du fleksibilitet når det gjelder livssituasjonen din. Det er mange grunner til at man trenger fleksibilitet som jobbmuligheter og familiesituasjon. Tenker du på økonomien din er karrieremuligheter og kostnader relatert til beliggenheten din også viktig. Jeg har flyttet tre ganger til nye Amerikanske delstater for jobbmuligheter som har økt inntekten min betraktelig (og dette er mye av grunnen til at jeg har råd til å kjøpe leilighet). Dette hadde ikke vært enkelt hvis jeg måtte selge hjemmet mitt for å flytte.

 • Å kjøpe hus/leilighet krever at du har opparbeidet deg økonomisk trygghet og sparepenger til å betale egenandeler og andre kostnader ved å flytte. Har du ikke dette enda er å leie et godt alternativ for å ha et sted å bo mens du opparbeider deg.


Håper dette innlegget hjelper deg ta et valg som er riktig for deg på riktig tidspunkt. Gjør det som er riktig for deg og ta det tid til å gjøre research hvis du vurderer å investere i bolig.


51 views0 comments

Recent Posts

See All