Dette kan du gjøre hvis du er underbetalt
De siste 10 årene har fokuset mitt vært og spare for å få råd til studier i utlandet. Jeg tok hvilken som helst jobb og jobbet så mange timer jeg kunne. Jeg tenkte aldri at timelønnen jeg ble tilbudt var noe jeg kunne forhandle, selv om jeg ofte var overkvalifisert for jobben. Jeg hadde et mål jeg måtte nå og så etter jobber som gav meg muligheten for å nå det


Nå er jeg i min første “karrierejobb” og har offisielt begynt å klatre karrierestigen. Tidligere har jeg jobbet som frilans branding konsulent, koordinator for forretningsutvikling, å skape innhold for sosiale medier, og butikkmedarbeider. Jeg takket alltid ja til lønnen jeg ble tilbudt inntil jeg startet jobben jeg er i nå som prosjektkoordinator.


Lønn og lønnsforhandlinger er en samtale jeg har hatt med Aurora i flere år. Hun har vært i flere lønnsforhandlinger de siste 4 årene og har mer enn doblet lønnen hun startet på. Hun har alltid vært åpen om lønnen sin med meg og vi har diskutert hvor viktig det er at alle ansatte bør være åpne om lønnen sin.


Allerede i siste semester av masteren begynte jeg diskusjonene om lønnsåpenhet med flere venner, kolleger og lærere. Tilbakemeldingen var alltid den samme, de var enige om at man bør være åpne om lønn men syntes det var alt for ukomfortabelt med å dele sin egen lønn. Dermed gjorde jeg og vennegjengen min, som alle tok samme mastergrad, en pakt om at vi skulle alltid dele lønnen vår med hverandre så vi kunne holde “pulsen” på arbeidsmarkedet og være mer bevisst på lønnssituasjonen vår. Slik fant jeg ut at jobben jeg er i nå ble jeg tilbudt en lønn på en lavere skala i forhold til markedet i New York og industri standarden". På grunn av tidligere lønnssamtaler, var jeg i stand å forhandle til en bedre kompensasjon pakke når jeg tok jobben.


Siden den gang, har jeg vært veldig ærlig og åpen med min sjef om kravene jeg kommer til å stille for hver evalueringssyklus som vi har to ganger i året. Jeg og en gruppe kolleger har begynt å dele vår lønn til hverandre for å skape åpenhet om dette. Det var ganske ubehagelig å begynne med, fordi det er ofte noe man “ikke” skal dele. Det vi fant ut av var at noen av oss var underbetalte. Hun ene var og er ganske fornøyd med lønnen sin, men var ikke klar over at hun ble betalt betydelig mye mindre enn sin nærmeste kollega som er i samme stilling og har like kvalifikasjoner. Hva gjør man i en slik situasjon?


Jeg anbefaler å åpne en dialog om lønn med nærmeste sjef. Målet med åpenhet om lønn er at det skal være rettferdig, ikke at alle skal tjene det samme. Åpenhet gir en bedre forståelse på kanskje hvorfor noen tjener mer enn sin kollega. Presentasjon, ytelse og resultater har veldig mye å si i min industri og påvirker lønn. Det er naturlig at sjalusi og intern konkurranse kan oppstå når man er bevisst på lønnsforskjell, men da er det opp til bedriften å forsvare lønn og kompensasjon ettersom det er de som setter den.


Jeg har begynt lønnsforhandlinger med sjefen min og har klart å få en lønnsøkning,men vi forhandler fortsatt den endelige kompensasjonen ettersom den blir satt i Mai. Mine tips når det gjelder lønnsforhandlinger i underbetalte stillinger er;

  1. Diskuter forventningene dine: Jeg bevisst takket ja til en stilling med lavere lønn, men var klar med sjefen min og HR at jeg forventet en lønnsøkning innen ett år.

  2. Hold pulsen på markedet; Det er alltid nye metoder, kunnskap og forandringer som skjer , spesielt når man jobber innenfor teknologi. Hold deg selv oppdatert med dette og se alltid etter hva slags kvalifikasjoner stillingsannonser i din stilling og øvre stillinger har som krav og sørg for at du i minimum fyller alle disse kravene, så du er alltid en sterk kandidat på papir og at man dermed ikke kan bli avslått for en forfremmelse eller lønnsforhøyelse på en formalitet istedenfor presentasjon.

  3. Vær åpen om lønn; Som jeg skrev tidligere “åpenhet om lønn, er at det skal være rettferdig, ikke at alle skal tjene det samme. Åpenhet gir en bedre forståelse på kanskje hvorfor en tjener mer eller mindre enn sin kollega.”

  4. Se alltid din verdi og vær villig å dra: Noen bedrifter kommer rett og slett ikke til å betale deg hva du fortjener, eller se din verdi. Da er det bare å begynne å søke nye stillinger hvor du blir verdsatt og betalt deretter. Ikke nøy deg med en lav lønn fordi du er komfortabel med jobben.

  5. Lønn er ikke alt, man kan også forhandle totalt kompensasjon: Det er ikke alltid bedriften har mulighet å øke lønn men kan gi deg andre goder som veier opp for dette. I USA er det veldig vanlig at disse godene kan være betalt mobilregning, transport, studier, studiegjeld, og økt bidrag til pensjon sparing.


Nuthaya har tidligere skrevet at lønn er ofte en ubehagelig samtale men at det er viktig å presisere og tydeliggjøre at det å snakke åpent om lønn gagner både kollegaen din og deg selv. Jeg oppfordrer deg å ta det første steget og starte samtalen på din arbeidsplass. Du og dine er de som vinner på at du tåler å ha “ubehagelige” samtaler med venner, kollegaer og arbeidsgiveren din.


94 views0 comments

Recent Posts

See All