4 Nyttige verktøy i jobbsøkeprosessen


Ferier gir oss som arbeidstakere tid til å tenke og reflektere over eget arbeid og arbeidssituasjon og er ofte en periode hvor flere tar valget om å søke ny jobb. Det er en omstendig prosess å legge til rette for å finne den riktige jobben. Når det er gjort må du sikre den. Derfor ønsker jeg å dele med dere hva som har vært nyttige verktøy de gangene jeg har valgt å bytte jobb.


  1. LinkedIn

  2. Canva

  3. Glassdoor

  4. Familie og vennerLinkedIn. I mitt yrke har LinkedIn vært helt essensielt og der har vært viktig og holde den ved like. Det er en nyttig nettverksarena hvor jeg flere ganger har blitt kontaktet av rekrutterere, men også har hatt muligheten til å prate direkte med bedrifter, samt undersøke de for å lære mer om bedriften.


Det er utrolig viktig å vedlikeholde LinkedIn ved å knytte til seg kontakter du jobber med og pleie relasjonene dine. Noe så lite som å like poste deres er nok. Vær flink å poste arbeidsrelaterte ting og temaer som opptar deg i arbeidshverdagen. Dette gir rekrutterere og beslutningstakere muligheten til å se hva du jobber med og gir de en liten smakebit på hvem du er.


LinkedIn er også en fin plass for å se hvem som er i nettverket ditt. Det er positivt å ha flere folk i nettverket i det selskapet du søker til, eller å ha “venner av venner”. Folk er ofte villige til å anbefale deg til en rolle og det er gull verdt! Jeg har flere ganger blitt anbefalt og jeg har anbefalt andre til stillinger og det koster meg ikke en ting å gjøre det. I beste fall kan jeg hjelpe noen med å lande drømmejobben, og det synes jeg er viktig arbeid.


Canva. Canva er et gratis design-verktøy som kan gi CVen din den x-faktoren den trenger for å fange blikket til noen som ansetter. Jeg har selv gått gjennom utallige CVer som har vært plain tekst og ingenting å feste blikket på, disse CVene går fort i glemmeboken hos meg.


Det ligger CV-maler på Canva som du kan redigere å gjøre til ditt eget. De ser proffe ut og har enkelte element som fremstår som “lur”, og det er en fin tanke å plante i hodet til noen som ansetter. Elementer som gjerne får en til å si, oj, dette har jeg ikke tenkt på før, eller, for en kul detalj. Det er sjeldent en CV bestående av kun tekst gir den effekten.


Glassdoor. Muligens ikke like nyttig i Norge, men det kan gi en form for benchmark over hva slags lønnsnivåer som eksisterer i bedriften globalt. Glassdoor er et verktøy på internett og app som gir deg muligheten til å lære mer om hva folk som jobber i bedriften du undersøker synes om den. Alt fra meninger om ledelse, arbeidsoppgaver, trivsel og lønn.


Dette har vært nyttig for meg i forhold til å finne ut av hvilke tall jeg skal gå inn i lønnsforhandling med, samt lære mer om verdiene i bedriften. Dersom et selskap har mange dårlige “anmeldelser” så lyser det rød varsel lampe. Det er alltid fint å få dette adressert i en søknadsprosess ved å stille lure stikk-spørsmål på om selskapet faktisk har så dårlig arbeidsbalanse eller verdier som det for eksempel blir sagt på nett.


Glassdoor kan også gi innsikt i hva slags spørsmål som kan komme i en søknadsprosess eller forklare tydeligere hva som inngår i en søknadsprosess, i og med at flere deler deres opplevelser og prosess. Jeg har flere ganger opplevd at de som har intervjuet meg har stilt akkurat samme spørsmål som de som ble nevnt på Glassdoor. Det er viktig å bruke den tilgjengelige informasjonen du finner for å forberede deg best mulig.


Familie og venner. Sparr med familie og venner. Når du skriver CV og søknad så er det alltid fint å få et nytt blikk på ting. Rettskriving, formuleringer og innspill. Hva har funket for de, hva har ikke funket for de i deres CVer og søknader.


Du kan også ta i bruk linkedin her. Kjenner du noen i samme bedrift som kanskje kunne tatt en titt på søknaden din og kan gi noen tips om hvordan den kan skreddersys for akkurat den bedriften? Det værste som kan skje er at de sier nei, men etter min erfaring så gjør de fleste dette gladelig og er du skikkelig frampå så anbefaler de deg i samme slengen.


48 views0 comments